Infuustherapie

Infuustherapie in een vertrouwde omgeving

Infuustherapie is een verzamelnaam voor het toedienen van een vloeistof aan het lichaam via een canule perifeer in een ader of bloedvat. Het gaan gaan over het toedienen van vocht, medicatie, bloed of chemotherapie. In vergelijking met het innemen van medicatie, kunnen er hogere doseringen worden toegediend die sneller worden opgenomen door het lichaam.

Er bestaan verschillende soorten infuustherapie, afhankelijk van de plaats van het infuus (perifeer in een klein bloedvat van je arm of hand, een poortkatheter onder de huid schuin onder het sleutelbeen, een perifeer ingebrachte centrale katheder,...

Een katheder biedt meer comfort voor het veelvuldig toedienen van vloeistoffen en vermindert de kans op complicaties zoals infecties.

Thuisverpleging Rutten zorgt voor een goed aangebracht en proper verband, controleert of de insteekplaats van de katheder niet ontstoken is en kan medicatie of een andere vorm van infuustherapie toedienen of afkoppelen en bloed afnemen voor controle van de bloedwaarden.

Er bestaan therapieën die volledig thuis kunnen worden toegediend (vb. antibiotica) en therapieën die deels in het (dag)ziekenhuis plaatsvinden en deels thuis (zoals vb. chemotherapie door middel van een draagbaar pompje). De verpleegkundige kan het verloop van de kuur observeren en na overleg met de behandelende arts bijsturen indien nodig.

Ook bij palliatieve zorgen of bij euthanasie, wordt een infuustherapie opgestart.